Kategorier
Sporttips

Kickstarta dagen med bootcamp

Vi människor har alltid en förmåga att ta den lättaste vägen och där vi inte sällan hittar ursäkter till varför saker och ting inte sker eller blir av. Det här gäller inte minst vår träning och det är alltid lättare att hitta en ursäkt till varför den inte blir av.

Vanliga exempel på detta: jag hann inte, det var så stressigt på jobbet, jag kände mig lite förkyld, jag hade glömt träningskläderna hemma, det var för dåligt väder ute – ursäkter som samtliga leder raka väger till soffan och programmet där några svenska Hollywoodfruar sysselsätter sig med diverse intetsägande aktiviteter.

Kort sagt; det är tufft att träna, det kräver mycket för att komma i form och man måste vara disciplinerad och framförallt skaffa sig rutiner. Det vill säga – får man in en rutin i att träna så vänjer sig kroppen och på samma sätt som tv-soffan drar så kommer istället gymmet att påkalla uppmärksamheten. Det är heller ingen slump att detta gym alltid är fullt dagarna efter nyårsafton och att många avlagda löften handlar just om att komma i bättre form. Ett gym som sedan i mitten av Februari är tomt igen och där dessa löften förpassats till nästa år.

För – nästa år, nästa sommar eller nästa månad: då jäklar!

Frågan här är om det inte handlar om att man inte hittat sin träningsform och om det inte är gymmet som institution som spelat ut sin roll? Det finns andra träningsformer som ger bättre resultat och som ofta är betydligt roligare än att gå på ett gym; ett ställe där osäkerheten om vad man ska göra, hur man ska bete sig samt en skam över hur man ser ut kan spela en stor och avgörande roll.

Ett typisk exempel på en träningsform som kan vara värd att överväga snarare än att köpa ett dyrt gymkort (som man aldrig använder) hittar vi i Stockholm och går under namnet bootcamp. Vad innebär då bootcamp och hur skiljer sig denna träning mot andra former av fysisk ansträngning? Vi förklarar detta genom att rada upp några avgörande detaljer kring varför vi anser att bootcamp är bättre än andra träningsformer som finns tillgängliga i Stockholm.

  • Träningen. Bootcamp hämtar sin träning från den amerikanska marinen (namnet är taget från det slutprov som rekryterna gör; lägret där de samlas för detta kallas bootcamp) och det innebär att man använder sin egen kropp i en stor utsträckning. Tillsammans med komplement i form av bildäck, hinder och andra deltagare.
  • Tid och rutin. Bootcamp sker på utvalda tider – innan jobbet är vanligt – och hela gruppen är beroende av att man håller ihop och dyker upp. Det skapar de viktiga rutiner vi nämnde ovan.
  • Sammanhållning. Alla tävlar mot individuellt satta mål – men man gör det i grupp och under överseende av en välutbildad instruktör. Man pushar, peppar och hjälper varandra och man ställer upp i ur och skur och där alla är lika mycket värda. Bootcamp i Stockholm ger alla deltagare en känsla av samhörighet. Viktigt då det kommer till träning och en av baksidorna med gymmet; där man endast tränar på egen hand och således har svårt att motivera sig emellanåt.