Kategorier
Hälsa

Tips för att välja rätt optiker 

Har du varit hos en optiker under det senaste året? Om inte – då är det dags att boka in en synundersökning. Att besöka en optiker regelbundet handlar om att dels säkerställa att man ser så bra som möjligt, men dels också om att man har en god ögonhälsa. 

Det senare är en bortglömd fråga som kan få förödande konsekvenser. Att gå omkring med exempelvis en ögonsjukdom kan leda till att man drabbas av problem i framtiden som inte kan lösas. En optiker undersöker både dina ögon och din syn – det innebär att eventuella problem relaterade till ögonen kan upptäckas i tid och att du också kan hänvisas till rätt instans inom den ordinarie sjukvården. 

Boka en årlig synundersökning 

Hur ofta ska man då boka in en synundersökning? Man brukar säga att intervallen bör ligga på åtminstone vartannat år – men att man med fördel, på samma sätt som med en tandläkare, kan boka in ett årligt besök. 

Din syn förändras gradvis och det handlar aldrig om en förbättring. Att ligga i framkant och genom att få det hjälpmedel du behöver så får du också en enklare vardag där din syn fungerar perfekt – oavsett situation. Därför är en optiker en viktig detalj att implementera i vardagen. 

Tips – så väljer du optiker 

Här nedan tänkte vi ge några tips på hur du ska välja optiker och hjälpa dig att hitta rätt sådan – enligt följande: 

  • Priset. Kolla alltid priserna hos olika optiker och hur mycket en synundersökning kostar. Var även uppmärksam på olika kampanjer och erbjudanden. Även priset på olika hjälpmedel kan du med fördel titta närmare på – och även på hur betalningen kan läggas upp. Är det möjligt att exempelvis dela upp betalningen efter egen förmåga så är detta en fördel och ett bevis på en mer flexibel optiker. 
  • Legitimerad optiker. Se alltid till att den undersökning du bokar utförs av en legitimerad optiker – och inte av exempelvis en assistent. Det handlar om din syn och om dina ögon. Allt måste ske professionellt. 
  • Atmosfär. Hur ser det ut inne i butiken, vilket sortiment finns och hur upplever du personalen och servicen? Det är en viktig punkt då du, som sagt, kommer att bygga upp en framtida relation med den optiker du väljer. Du ska trivas och känna dig trygg!